Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la finalul reuniunii, că s-a decis prelungirea cu încă 60 de zile a ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.
Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut, a transmis Ciolacu.
Premierul a subliniat că această măsură a temperat creșterile speculative de prețuri.
Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației.
Marcel Ciolacu a anunțat că va continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu pentru a construi un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Însă, pune condiția ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect.
Știrea inițială
Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii Florin Barbu au o întâlnire de lucru, luni după-amiază, cu reprezentanții sectorului de retail. Unul dintre subiectele care vor fi abordate la întâlnirea de la Palatul Victoria este relungirea OUG-ului ce prevede limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază.
Schema, intrată în vigoare la 1 august, a fost prelungită în noiembrie și ar urma să expire pe 1 februarie.
Suntem de acord să ne întâlnim periodic şi să analizăm preţurile produselor şi, punctual, să luăm măsuri – chiar şi de plafonare – atunci când situaţia o cere, spune George Bădescu, director executiv al AMRCR, asociaţia marilor reţele de comerţ de pe plan local, citat de ZF.
Guvernul propune prelungirea măsurii adoptate în 2023 ce prevede plafonarea adaosului comercial la produse de bază.
Și Partidul Social Democrat „susține fără rezerve” prelungirea ordonanței, argumentând că datele Institutului Național de statistică arată că „decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază și-a atins obiectivele principale de a tempera inflația și de a proteja puterea de cumpărare a cetățenilor cu venituri mici și medii”.
Ministrul Agriculturii a avut deja o întâlnire cu retailerii și procesatorii, săptămâna trecută, pentru a discuta avantajele și dezavantajele măsurii dorite de guvernanți.
Ministrul a precizat într-o conferință de presă că își dorește continuarea plafonării adaosului comercial pentru că alimentele vizate sunt consumate de aproximativ 50% dintre români.
Știre în curs de actualizare
CITEȘTE ȘI: